arhiva

Priručnik za početnike

El Natural stil


El Natural stil ili Natural Planted Tank (NPT) ne spada u klasične stilove uređenja već je riječ o tehnici održavanja biljaka tj. o principu održavanja takvog akvarija. Stil se zasniva se na low maintenance i low-tech pristupu, tj. niskoj razini održavanja i reduciranoj količini tehnologije koja se koristi, a promovira ga poznata ekologinja Diana Walstad.


El Natural

Diana Walstad - 55 gallon tank

Nabrojat ćemo neke osnovne principe koje u svojoj knjizi opisuje Diana Walstad, a na kojima se ovakav tip akvarija zasniva:


Dakle, cilj je postići stabilan sustav u kojem se minimalno koristi tehnologija i kojeg je potrebno minimalno održavati, a da ekosistem pritom i dalje ostane stabilan.


El Natural

Diana Walstad - 50 gallon tank

Kompozicijska pravila ovako održavanog akvarija nisu unaprijed definirana kao u Dutch i Nature stilovima, naprotiv, potpuno su ostavljena na volju akvarista, kao i postavljanje hardscape-a (drvo/kamen).
Od biljnih vrsta koriste se nezahtjevne biljke koje su zapravo jeftinije, no kupovina istih donekle je ograničena iz razloga što je većina biljaka u našim trgovinama namijenjena akvarijima koji se gnoje i imaju veliku količinu rasvjete.

Odabir riba je također pušten na volju akvarista, no treba uzeti u obzir količinu i veličinu riba u odnosu na zapremninu akvarija kako ne bi došlo do kontaminacije vode ribljim izmetom. Također treba izbjegavati ribe koje jedu biljke te ribe koje kopaju po supstratu.

Najčešće biljne vrste:

EL Natural

Diana Walstad – Two Gallon Shrimp

Mnogi zaljubljenici u akvaristiku podržavaju ovaj stil iz razloga što je jednostavan za održavanje, jeftin te ne iziskuje mnogo vremena. No potrebno je mnogo znanja i iskustva kako bi se postigla ravnoteža ovakvog ekosistema bez pomoći filtracije, dodavanja kemije te uz tako rijetke izmjene vode. No jednom kad uspijete postići tu ravnotežu, daljnji trud oko održavanja akvarija postaje minimalan.

Intervju s gospođom Dianom Walstad, začetnicom El Natural metode pročitajte ovdje!povratak na Aquascaping stilove

web prijatelji

aquariss forum