arhiva

Priručnik za početnike

Vrste akvarija


Mješoviti akvarij


Mješoviti akvarij

foto: aquariss.net


povratak na vrh straniceCiklidni akvarij


Ciklidni akvarij

foto: Vonfy

Ciklidni akvarij dobio je svoje ime po velikoj grupi riba koju zovemo ciklidima. Ciklide nalazimo u vodama različitih kontinenata, u Africi, Aziji te sjevernoj i južnoj Americi. Za razliku od većine tropskih riba, većina ciklida je teritorijalna, vrlo su brižni roditelji, a neki od njih znaju biti izrazito agresivni. Uređenje ciklidnog akvarija najčešće je stjenovito sa pješčanom podlogom. U stijenama treba biti mnoštvo prolaza i spilja za skrivanje i mrijest.

Biljke rijetko kad nalazimo u ciklidnom akvariju. Razlog tome je što će većina ciklida doslovno pojesti akvarijsko bilje, stoga ono često ne može ni uspjeti u takvom akvariju.

Vrijednosti parametara vode u ciklidnom akvariju vrlo su različite, ovisno o podneblju iz kojeg potječu:


povratak na vrh straniceBiljni akvarij


Biljni akvarij

foto: nautilu007

Kod svih biljnih akvarija, naglasak je uvijek na akvarijskom bilju i ono je temelj akvarijskog setupa. Najčešće se koristi bilje koje raste grmoliko te se sadi u grupama. Zbog velikog naglaska na bilje, u biljnim akvarijima potrebno je imati jaču i kvalitetniju rasvjetu od one tvornički ugrađene. Osim toga, neophodno je u vodu uvoditi CO2, redovito prihranjivati bilje akvarijskim gnojivima te mijenjati dio vode na tjednoj bazi.

U biljnim akvarijima nalazimo različite vrste malenih jatnih ribica poput crvenih i plavih neonki, raznih tetri, ali i ciklida poput skalara ili diskusa, ovisno o veličini akvarija.
Vrijednosti parametara vode u biljnom akvariju podređene su potrebama biljaka, ali pritom trebamo paziti i da zadovoljavaju potrebe riba koje planiramo imati. Bilje najbolje uspijeva u kiselog i mekoj vodi pa se time vodimo i kod odabira riba.

Parametri vode kreću se unutar ovih vrijednosti:


povratak na vrh straniceHladnovodni akvarij


Hladnovodni akvarij

foto: ciky_zd

Osnovna karakteristika kojom se hladnovodni akvarij razlikuje od svih ostalih upravo je temperatura vode koja je niža u odnosu na ostale vrste akvarija. Osim toga, riblje vrste koje ćemo držati u hladnovodnom akvariju najčešće su razni varijeteti zlatnih ribica jer upravo one zahtijevaju nižu temperaturu vode. Zlatne ribice zamjetno jače prljaju vodu stoga je potrebno imati kvalitetnu filtraciju te često mijenjati dio vode.

Od biljnih vrsta, uz zlatne ribice često nećemo moći imati nijednu. Razlog tome je poznata proždrljivost zlatnih ribica koje će pojesti gotovo sve biljke koje posadimo u hladnovodni akvarij. No, ipak postoji mogućnost da uz njih u akvariju opstanu biljke tvrđih listova ili gorkastog okusa, poput anubijasa.

Većina hladnovodnih riba najbolje će se osjećati u vodi ovih parametara:


povratak na vrh straniceMorski akvarij


Morski akvarij

Morski akvarij mnogi smatraju vrhom akvarističkog iskustva, samim time i najkompliciranijom granom akvaristike. No, morski akvaristi posvjedočit će vam da imati more u kući nipošto nije nemoguće i da je ustvari jednostavnije nego što smo mislili. Naravno, morski akvarij zahtijeva naš trud i redovito održavanje.

Osim što sadrži slanu vodu, morski akvarij može se bazirati na ribama i/ili koraljima. Ovisno za koji smjer se odlučite, pripremate svoj morski akvarij. U svakom slučaju, priprema morskog akvarija zahtijeva više vremena u odnosu na slatkovodni akvarij, sama oprema kao i živi svijet je također skuplja. No, kad jednom sjednete promatrati morski akvarij, shvatit ćete da se sve to poprilično isplatilo :)

Parametri vode u morskom akvariju kreću se unutar ovih vrijednosti:povratak na vrh stranice

web prijatelji

aquariss forum