arhiva

Priručnik za početnike

Aequidens rivulatus

Aquariss baza riba
narodni naziv Green terror
grupa ciklidi
podrijetlo/stanište srednja Amerika
životni vijek 10 godina
veličina 20 cm
pH 6,0 - 8,0 (6,8)
temperatura 20 - 25°C
tvrdoća 4 - 20 dH (8)
zapremnina akvarija 200 litara
razina plivanja sredina/dno

ponašanje:
agresivna i teritorijalna riba, pogotovo tijekom mrijesta

društvenost:
držati s ribama slične veličine

prehrana:
živa hrana (ličinke kukaca, rakova, crva, usitnjeno meso)
suha hrana (tablete, velike pahuljice)

razlika spolova:
Mužjaci su veći od ženki i na čelu im se s vremenom razvija vidljiva grba. Osim toga, mužjaci su više obojani, a ženke su često tamnijih boja.

razmnožavanje:
Mrijesni par će se puno lakše formirati ako su ribe mlađe. Ženke polažu jaja po stijenama blizu podloge. Prije samog mrijesta, mužjak i ženka pažljivo čiste mjesto na kojem će polagati jaja. Izvrsni su roditelji, oboje se brinu za svoju mlađ i vrlo su agresivni prilikom čuvanja svog legla. Uzgoj ovih riba nije jednostavan, preporučuju se sljedeći parametri vode:

  • temperatura 25 – 28°C
  • dH 3 – 10
  • pH 6,2 – 6,8


Tijekom mrijesta ženka će položiti 300 - 500 jaja koje mužjak potom oplođuje. Tri do pet dana nakon oplodnje, dolazi do izlijeganja mlađi koja je osjetljiva na lošu kemiju i promjene parametara vode. Desetak dana kasnije, mlađ počinje samostalno plivati. Za najbolje rezultate potrebno im je osigurati stabilne vrijednosti parametara vode, čak ako one i nisu unutar preporučenih vrijednosti.

Mlade ribice hrane se artemijom ali ubrzo će prihvatiti i suhu hranu u sitnim listićima. Pritom treba napomenuti da mlađ često u početku sporo napreduje u rastu no s vremenom im se rast ubrzava.


web prijatelji

aquariss forum