Online svijet akvaristike

Aquascaping – El Natural stil

El Natural stil ili Natural Planted Tank (NPT) ne spada u klasične stilove uređenja već je riječ o tehnici održavanja biljaka. Tj. radi se o principu održavanja takvog akvarija. Stil se zasniva na low maintenance i low-tech pristupu. Ključna je niska razina održavanja i reducirana količina tehnologije koja se koristi. Ovaj stil promovira poznata ekologinja Diana Walstad.

El Natural

Diana Walstad – 55 gallon tank

Osnovni principi (prema Diani Walstad)

  • rasvjeta je slaba, 0,2-0,5 watta po litri
  • sunce kao glavni izvor svjetlosti no po potrebi se dodaje i umjetna rasvjeta (10-14h svjetla dnevno), kad sunce zbog godišnjih doba izostane
  • filtri su izbačeni iz uporabe, već se koristi samo protočna pumpa kako bi voda cirkulirala sistemom
  • u funkciji hranjive podloge koristi se zemlja za cvijeće koja je unaprijed pripremljena namakanjem u vodi te sitni šljunak koji je prekriva
  • nema gnojenja i dodavanja co2 u ikakvom obliku
  • biljke filtriraju vodu, a ribe gnoje biljke kreirajući stabilan ekosistem
  • izmjene vode se rade otprilike svakih 6 mjeseci s izmjenom od 25-50%

Dakle, cilj je postići stabilan sustav u kojem se minimalno koristi tehnologija i kojeg je potrebno minimalno održavati, a da ekosistem pritom i dalje ostane stabilan.

El Natural

Diana Walstad – 50 gallon tank

Kompozicijska pravila ovako održavanog akvarija nisu unaprijed definirana kao u Dutch i Nature stilovima. Naprotiv, potpuno su ostavljena na volju akvarista, kao i postavljanje hardscape-a (drvo/kamen).

Od biljnih vrsta koriste se nezahtjevne biljke koje su zapravo jeftinije, no kupovina istih donekle je ograničena. Razlog tome je što je većina biljaka u našim trgovinama namijenjena akvarijima koji se gnoje i imaju veliku količinu rasvjete.

Odabir riba je također pušten na volju akvarista, no treba uzeti u obzir količinu i veličinu riba u odnosu na zapremninu akvarija kako ne bi došlo do kontaminacije vode ribljim izmetom. Također treba izbjegavati ribe koje jedu biljke te ribe koje kopaju po supstratu.

Najčešće biljne vrste:

EL Natural

Diana Walstad – Two Gallon Shrimp

Mnogi zaljubljenici u akvaristiku podržavaju ovaj stil iz razloga što je jednostavan za održavanje, jeftin te ne iziskuje mnogo vremena. No potrebno je mnogo znanja i iskustva kako bi se postigla ravnoteža ovakvog ekosistema bez pomoći filtracije, dodavanja kemije te uz tako rijetke izmjene vode. Jednom kad uspijete postići ravnotežu, daljnji trud oko održavanja akvarija postaje minimalan.

Intervju s gospođom Dianom Walstad, začetnicom El Natural metode pročitajte ovdje!