Online svijet akvaristike

Aquascaping – Iwagumi stil

Iwagumi spada u jedan od podstilova Nature stila. Nastao je prije 30-ak godina kad ga je uveo i proslavio akvaristički guru Takashi Amano. Riječ Iwagumi u prijevodu znači “formacija kamenja” (Iwa – kamen, Gumi – grupa), te se stilski bazira na japanskom tradicionalnom uređenju vrtova u kojima glavnu strukturu layouta formira kamenje.

Nature aquascape

Pasquale Buonpane – Oriente e Occidente (East and West)

Klasičan layout ovog stila sastoji se od neparnog broja kamenja različitih veličina, najčešće tri, pet ili sedam, od kojih je jedan veći, a ostali su manji. Postavljaju se po pravilu zlatnog reza u kojem fokusnu točku čini glavni veliki kamen.

Postoje osnovna četiri tipa kamenja koji se koriste u japanskom aquascapingu. Mogu se slagati u bezbroj različitih kombinacija, ali razumijevanjem funkcije ovih osnovnih tipova, lakše ćemo pronaći kamenje prikladno za naš layout.

Osnovna četiri tipa kamenja

Oyaishi (glavni kamen)
Najveći i najvažniji kamen koji zauzima približno 2/3 visine akvarija. Postavlja se kao fokusna točka.

Fukuishi (sekundarni kamen)
Drugi kamen po veličini u akvariju. Smješta se lijevo ili desno od Ovaishi-ja te mu je sličan po teksturi.

Soeishi (pomoćni kamen)
Manji je od Fukuishi-ja i zajedno s njim smješten uz Oyaishi. Igra ključnu ulogu u kreiranju dinamike koju stvara glavni kamen te ga ujedno i naglašava.

Suteishi (žrtveni kamen)
Maleni elegantni kamen koji se posebno ne ističe u layout-u. Često je sakriven ili prekriven akvarijskim biljem no to ne umanjuje njegovu važnost u kompletnoj cjelini.

Vrsta kamena također igra veliku ulogu u kreiranju skladne cjeline. Cilj je formirati grupu iste vrste kamenja koji se međusobno razlikuju po obliku, konturi, detaljima, nijansama te karakteru. Kod slaganja layout-a, poželjno je imati više komada kamenja nego što zaista planiramo upotrijebiti, jer time nismo limitirani i imamo više opcija na raspolaganju.

Najpopularnije vrste kamenja

Seiryu-seki, Shou, Manten, Ryuoh, Ohko itd.

Iwagumi kamenje
Supstrat Iwagumija, ako je postavljen na pravilan način, može pomoći pri kreiranju vizualne dubine akvarija. Dubina se najčešće postiže na način da supstrat postepeno “raste” od prednjeg stakla prema stražnjem ili s jedne strane akvarija prema drugoj (na primjer s lijeve prema desnoj). Također je bitno da supstrat ne odskače bojom i teksturom od ostatka layout. Prekriven “tepih-biljkama”, djelomično ili potpuno, zaokružuje tu cjelinu na nenametljiv način.

Kako bi se postigao dojam jednostavnosti, mirnoće i sklada, broj korištenih biljnih vrsta je ograničen. Najčešće se koriste sitnije biljke koje se u drugim stilovima postavljaju u prednji plan, dok bi pozadina trebala ostati neprekrivena ili se svesti na samo jednu biljnu vrstu. Razlog tome leži u činjenici što se Iwagumi bazira na postavljanju formacije kamenja kao glavnog elementa hardscape-a, pa su biljke podređene kamenju i ostaju u drugom planu kako ne bi zasjenile kamenu formaciju.

Najčešće biljne vrste

Iwagumi aquascape

Ruben Caro – Ying Yang (YouTube video)

Pri odabiru vrste riba moramo paziti da su po veličini i karakteru u skladu sa cjelinom. Velike ribe ili previše živahnih riba mogu plijeniti pozornost promatrača ili zbog svoje veličine kvariti dojam „prirode u malom“, stoga se takve ribe pokušavaju izbjeći. Zato se najčešće koristi jedno jato sitnih riba kako bi se postiglo skladno okruženje.

Najčešće riblje vrste

Hemigrammus bleheri, Otocinclus vittatus, Otocinclus affinis, Paracheirodon axelrodi, Paracheirodon innesi, Pterophyllum scalare, Trigonostigma espei, Trigonostigma heteromorpha

Zbog svoje relativno male veličine, kozice su također često viđeni stanovnici Iwagumi akvarija. Najčešće se koristi Caridina japonica (Amano shrimp) jer se bojom ne ističe u cjelini te je odličan algar, što je bitno kod akvarija kojim ne dominiraju biljke.

Iwagumi aquascape

Kam Wong – Beyond the Realm

Iwagumi stil iako odiše jednostavnošću, nije lagan za održavanje kao što mnogi misle. Razlog tome je u činjenici što su biljne vrste ograničene kao i njihova količina jer layoutom dominira kamenje, a količina rasvjete je jaka zbog zahtjevnosti tepih-biljki. One su uglavnom spororastuće te ne stignu apsorbirati hranjive tvari iz vode pa dolazi do pojave algi koje će neiskusan akvarist teško kontrolirati.

Zato je održavanje ovakvog sistema u ravnoteži pravi izazov za svakog akvarista te se, iako prekrasan stil, ne preporuča početnicima.

Najpoznatiji podstil Iwagumi stila je Sanzon Iwagumi. Njegova glavna karakteristika je korištenje samo tri komada kamena, po čemu je i naziv stila dobio ime. Ostala pravila ostaju ista. (primjer Sanzon Iwagumija je gore navedeni layout “Ying Yang”).