Online svijet akvaristike

Aquascaping – Nature Ryoboku stil

Ryoboku je popularan podstil Nature stila. Bazira se na japanskom tradicionalnom uređenju vrtova u kojima glavnu strukturu layouta formira drvo, za razliku od Iwagumi stila kod kojeg layoutom dominira kamenje. Prizori iz podvodne scene neke rijeke ili močvarno područje obraslo isprepletenom mrežom korijenja, često su viđeni u layoutima ovog stila.

Ryoboku aquascape

Shuqi HE – Just Like A Cool Breeze

Iako drvo predstavlja glavni element Ryoboku stila, kao pomoćni hardscape koristi se i kamenje, naravno uz podlogu šljunka ili pijeska. Odabir oblika granja je prepušten volji i mašti individualca, no preporuča se korištenje što razgranatijih, nepravilnijih i prirodnijih oblika kako bi prizor koji pokušavamo imitirati, izgledao što vjerodostojnije.

Layouti Ryoboku stila formiraju konveksni, konkavni ili trokutasti oblik, a granje je često raspoređeno na način da se iz jedne točke širi prema van, kreirajući dojam dubine i dinamike. Generalni naziv za drvo koje se koristi u akvaristici je Driftwood što bi u prijevodu značilo “naplavljeno drvo koje su valovi ili snaga vode izbacili na obalu”.

Najčešće vrste driftwooda

Manzanita, Mopan, Mangro, Malaysian driftwood itd.

Specifična za ovaj stil uporaba je biljki poput mahovina i paprati, koje se ne sade u podlogu već se pričvršćuju za kamen ili drvo. Razlog tome je što mahovine nemaju dovoljno razvijen korijenski sustav da bi se same uhvatile za podlogu, a paprati imaju rizom koji bi istrunuo ako bi se zakopao, stoga se takve biljke vežu za drvo koncem ili flaksom.

Najčešće biljne vrste

Ryoboku aquascape

Chan Shih Hsien – Magic Forest

Riblje vrste ovog stila ne razlikuju se puno od riba iz Iwagumi stila. Najčešće se koristi jedno ili dva jata tetri, razbori i drugih jatašica, u kombinaciji s kozicama i algarima.

Najčešće riblje vrste

Otocinclus affinis, Paracheirodon axelrodi, Paracheirodon innesi, Pterophyllum scalare, Trigonostigma espei i Trigonostigma heteromorpha

Najčešće vrste kozica

Caridina multidentata (Amano shrimp) i Neocaridina heteropoda (Red Cherry shrimp), Palaemonetes paludosus (Ghost shrimp)

Ryoboku aquascape

Chan Shih Hsien – Ryoboku

Ryoboku je prekrasan stil no kao i ostali ima svojih prednosti i mana. Na našim područjima ponuda kvalitetnih i raznolikih vrsta granja je slaba, a cijene visoke,  stoga naši akvaristi pribjegavaju jeftinijem rješenju okrećući se domaćim iskoristivim vrstama (loza, ružin korijen i slično) ili naručivanjem drva iz inozemstva.

No unatoč tom problemu, broj zaljubljenika ovog stila konstantno raste, a ljepota i kvaliteta naših domaćih ryoboku akvarija se sve više približava svjetskoj razini.