Online svijet akvaristike

Biljka mjeseca Didiplis diandra

Didiplis diandra potječe iz Sjeverne Amerike. U svom prirodnom staništu raste u vodama stajačicama i sporim vodama tekućicama, u vodi kao i uz samu obalu. To je krasna zelena biljka veoma specifičnog izgleda. Ima izdužene sitne listove koji rastu unakrsno i pravilno „u križ“. U određenim akvarijskim uvjetima oni poprime crvenkastu nijansu, što ju čini vrlo atraktivnom, a time i popularnom u hobiju.
Didiplis diandra

Parametri

Didiplis diandra je srednje zahtjevna biljka. Za zdrav razvoj i bujan rast potrebno joj je svjetlo jakog intenziteta te redovito prignojavanje vodenog stupa mikro i makro elementima. Svjetlo je bitna stavka u razvoju ove biljke. S obzirom da raste gusto i grmoliko, donji dijelovi često ne dobivaju dovoljno svjetla pa pocrne i odumru. Iz tog razloga ne preporuča se za akvarije s manje od 0,7 w/l svjetla.

Intenzitet svjetla također utječe i na boju listova. Pri jačem intenzitetu listovi poprime narančasto-crvenu nijansu dok pri srednjem ili blagom oni ostaju zeleni. Primjetite li da biljka blijedi, znači da joj nedostaje željeza.

didiplis diandra

Vrhovi listova poprimili su vrlo svijetlu, blijedu boju što ukazuje na nedostatak željeza

Što se gnojenja tiče, nitrate (NO3), fosfate (PO4), kalij (K) i željezo (Fe) potrebno je dodavati na dnevnoj/tjednoj bazi. Za dobar i zdrav rast, CO2 nije neophodan no znatno će ga ubrzati. Po pitanju osnovnih parametara vode nije previše zahtjevna pa će dobro uspjevati i u srednje tvrdoj te u blago kiseloj do blago lužnatoj vodi.

Preporuča se držanje unutar sljedećih parametara:

 • pH: 5,0 – 8,0
 • temperatura: 24 – 28°C
 • tvrdoća: 5 – 13 dH

Uzgoj / održavanje / razmnožavanje

Ova biljka jednostavna je za održavanje. Sadi se poput drugih „stabljikastih“ biljaka u grupama od par komada. Grupe se sade kaskadno na razmacima od par centimetara i to od naprijed prema otraga te s lijeva na desno (ili obrnuto). Na taj način formiraju se prekrasni grmovi koje kasnije možemo šišati i oblikovati na mnogobrojne načine.

Didiplis raste visoko, sve do površine vode pa je iz tog razloga pogodan za stražnji plan te općenito više akvarije. Kad preraste željenu visinu, gornji dijelovi stabljike se odrežu i ponovno zasade dok će iz donjih djelova (ako nisu strunuli) potjerati novi izdanci. Također se razmnožava i bočnim izdancima koji se samo odrežu od matične biljke te zasade u podlogu. Na ta dva načina u relativno kratkom vremenskom periodu možemo udvostručiti broj jedinki ove vrste.

S obzirom na tendenciju propadanja donjih djelova biljke, preporuča se povremeno ošišati gornje djelove te ih nanovo zasaditi kako bi sačuvali vrstu.

U idealnim akvarijskim uvjetima Didiplis će procvjetati. Prekrasni crvenkasti pupovi veličine 1-2 mm smješteni su pri bazi listova. Bojom i oblikom se ističu pa daju lijep kontrast zelenoj boji biljke.

Didiplis diandra

foto: aquariss.net

Upotreba u akvaristici

Izduženih i vrlo pravilnih listova, Didiplis daje upečatljiv kontrast uz biljke ovalnih listova pa je tako vrlo popularna biljka, kako u Dutch, tako i u Nature akvarijima. S njom je vrlo lako manipulirati pa je uz malo vizije i mašte moguće složiti prekrasan setup.

Napomena

Ova biljka je u određenim američkim državama proglašena ugroženom vrstom:

 • Indiana: Rare
 • Kentucky: Special concern
 • Tennessee: Threatened
Aquariss
  Thumbnail

  Previous Post
  Intervju: Pasquale...

  Thumbnail

  Next Post
  Riba mjeseca...