Online svijet akvaristike

Biljka mjeseca Fissidens fontanus

Fissidens fontanus potječe iz sjeverne Amerike. Njegovo prirodno stanište čine vode stajačice i spore vode tekućice. Otkriven je prije dvadesetak godina kada su ga prvi akvaristi uveli u hobi, no zbog ljupkog izgleda kao i jednostavnosti uzgoja, brzo je stekao popularnost te se proširio u svijetu.

Parametri

Fissidens je otporna i nezahtjevna biljka koja može opstati u gotovo svim uvjetima. Ne zahtjeva jaku rasvjetu kao ni dodavanje gnojiva i CO2, no takvi uvjeti u akvariju ubrzat će njegov rast i razvoj. Raste u tvrđoj kao i u mekanoj vodi, podnosi raspon temperature od  22 – 28°C (brže raste pri donjoj granici), a najbolje će napredovati u blago kiseloj vodi (6,0 – 7,5 pH).
Nymphaea lotus Red

foto: Pasquale Buonpane

Uzgoj i održavanje

Ova biljka spada u mahovine. Mekana je i jako krhka na dodir. Kao i ostale mahovine potrebno ju je vezati za granu, panj ili kamen. S obzirom da ima sitne korjenčiće, brzo se njima uhvati za podlogu te ju kasnije ne treba nanovo vezati.

Vezivanje za kamen/panj
Vezivanje ove mahovine najpraktičnije je „na suhom“. Uzmite granu, kamen ili panj te na njih naslažite listiće mahovine u malim razmacima (0,5 – 1 cm). Listiće je poželjno poslagati u paralelne redove te „u istom smjeru“ (da su sitni korjenčići usmjereni prema šljunku akvarija). Zatim uzmite najobičniji konac te ga nježno omotajte preko redova listića i svežite. Vaš Fissidens je spreman za unos u akvarij. 🙂

Fissidens raste „u slojevima“ nižući listove jedan iz drugog. Na taj način formira gusti grmoliki oblik koji ovisno o željama možete oblikovati i usmjeravati. Može izgledati neuredno ako ga se s vremena na vrijeme ne oblikuje ili ako je u startu nepravilno tj. nemarno vezan. Zato dobro promislite prije nego ga zavežete za panj i sl. Ne zaboravite, ova mahovina poprilično sporo raste stoga prostora za pogreške nema!

Održavanje Fissidensa je jednostavno. Listove koje smatrate „viškom“ lagano odvojite i odstranite od ostatka dok ne dobijete željeni oblik. Taj višak listova može vam poslužiti za formiranje novog Fissidens grma ili ih jednostavno poklonite ili mijenjajte s drugim akvaristima.

Fissidens je spororastuća biljka pa je samim time i sklona algama. Mamac je za končaste alge koje će se vrlo lako uvući i zapetljati među sitne perjaste listiće. Zato ga se preporuča uvesti u već sazreo akvarij.

Razmnožavanje

Kao i ostale mahovine, Fissidens ćemo razmnožiti rezanjem i vezivanjem za granu, kamen ili panj. Kada se biljka uvede u akvarij, ukorijeni i prilagodi uvjetima, započne bacati nove mlade listove. Iz svakog odraslog lista narastu 1-2 nova listića čime grm s vremenom postaje sve veći. Nove listove možemo ostaviti da rastu u tom grmu ili ih lagano odvojiti/odrezati i nanovo vezati za podlogu.

Upotreba u akvaristici

Iako relativno novija u hobiju, ova mahovina je jako popularna posebice kod ljubitelja Nature akvarija. Najčešće se koristi povezana za granje kojem daje prirodniji i atraktivniji izgled no također se koristi za formiranje grmova na šljunku čime se najčešće kreira minijaturni podvodni landscape.

Aquariss
  Thumbnail

  Previous Post
  Intervju: Pasquale...

  Thumbnail

  Next Post
  Riba mjeseca...