Online svijet akvaristike

Biljka mjeseca Glossostigma elatinoides

Glossostigma elatinoides potječe iz močvarnih i poplavljenih područja Australije. Proslavio ju je 80-ih gospodin Takashi Amano kad ju je donio u Japan te počeo koristiti u svojim akvarijima. Zbog niskog rasta i sposobnosti formiranja gustog zelenog tepiha, jedna je od najpopularnijih biljaka prednjeg plana u svijetu.

Parametri

Glossostigma elatinoides je srednje zahtjevna biljka. Za nizak rast i dobar razvoj potrebni su joj jako svjetlo, CO2 doziranje te dostatna količina nitrata, fosfata i željeza u vodi. CO2 doziranje značajno ubrzavaju rast ove biljke, a odgovara joj mekana voda (4-13 Gh). Pri neadekvatnom osvjetljenju, rasti će u visinu kako bi se približila izvoru svjetlosti. Zato joj omogućite 0,7-0,9 watt/l svjetla te pripazite da ju velike biljke ne zasjene.

Nedostatak fosfata u akvariju rezultira tamnijim listovima i sporijim rastom, a kod niske količine nitrata listovi Glossostigme će požutjeti. Pri nedostatku željeza, listovi biljke će mjestimično postati prozirni što je znak da trebate povisiti koncentraciju željeza u vodenom stupu.
Glossostigma elatinoides

Uzgoj i održavanje

U idealnim uvjetima, ova biljka relativno brzo raste. Ako je svjetlo dovoljno jako, Glossa će se držati nisko i rasti horizontalno uz supstrat, formirajući lijepi gusti tepih. Pri slabijem svjetlu i nižoj koncentraciji CO2, biljka raste vertikalno umjesto horizontalno te može doseći i do 3 cm visine.

Kako bi tepih Glossostigme elatinoides bio u top formi, potrebno ga je često šišati i održavati. Brz rast u kombinaciji s neadekvatnim tempom održavanja rezultira razgranatim slojevima Glossostigme koji horizontalno rastu jedan preko drugog. U takvoj situaciji događa se da donji slojevi dobivaju manje svjetla jer im gornji slojevi prave sjenu, pa donji slojevi postepeno odumiru.

Razmnožavanje

Glossostigma elatinoides razmnožava se malim vriježama koje su horizontalno povezane u lančani niz. Svaku individualnu biljku potrebno je odvojiti od niza te je zasebno ili u maloj grupi zasaditi u supstrat na razmacima od 1-2 centimetra. Sama sadnja se odvija na način da biljku pincetom uhvatite za donji dio stabljike i posadite malo dublje, da samo vrhovi listova vire iz supstrata.

Iako je gnjavaža saditi svaku biljku zasebno, na ovaj će se način biljka brže raširiti. Tako će se, uz povoljne uvjete u akvariju, formirati u prekrasan zeleni tepih u relativno kratkom vremenskom roku.

Upotreba u akvaristici

Zbog svog niskog rasta i sposobnosti formiranja gustog zelenog tepiha, Glossostigma elatinoides se najčešće koristi za prednji plan akvarija. Kod Iwagumi stila, često ćete vidjeti kompletan supstrat prekriven ovom biljkom. Razlog tome je  što nisko raste i svojom prekrasnom zelenom bojom daje lijepi kontrast Iwagumi kamenju.

Aquariss
  Thumbnail

  Previous Post
  Intervju: Pasquale...

  Thumbnail

  Next Post
  Riba mjeseca...