Online svijet akvaristike

Intervju: Pasquale Buonpane – Oriente e Occidente (East and West)

Pasquale Buonpane Interview

Pasquale Buonpane je talijanski akvarist i biljofil te tek unazad par godina i poznati aquascaper, kako u Italiji, tako i u svijetu. Njegov „East and west“ aquascape iz 2009. godine postigao je na natjecanjima sljedeće pozicije:

 • AAC (Acuavida Aquascaping Contest) – 2nd Place
 • AGA Aquascaping Contest – Honorable Mention
 • IAPLC (The International Aquatic Plants Layout Contest) – World Rank #22

 

Dragi gosp. Pasquale, hvala Vam što ste odvojili vrijeme za ovaj intervju kako bi podijelili svoje tehnike i aquascapersko znanje s nama. Prije nego započnemo o Vašem tanku, recite nam nešto o sebi. Kako ste se zainteresirali za biljne akvarije? Koliko ste dugo u ovom hobiju?

Oduvijek sam se bavio ovim hobijem, prvi tank sam imao u djetinjstvu, no prvi aquascape akvarij složio sam tek 2006. godine. Biljke su moja velika strast, kolekcionar sam kaktusa i biljki mesožderki tako da je za mene bilo neizbježno početi držati biljne akvarije.

Mnogi početnici ne znaju odakle početi kad je riječ o aquascapingu. Koliko je teško naučiti metode i pravila aquascapinga?

U današnje vrijeme, zahvaljujući internetu, vrlo je lako pribaviti informacije o brizi za biljne akvarije. Međutim, taj tehnički vid informacija nije dovoljan da postanete dobar aquascaper: trebate imati osjećaj za umjetnost te iznad svega, trebate biti dobar promatrač prirode.

Da li pratite neki određeni umjetnički stil ili filozofiju kada kreirate svoje biljne layoute?

Ne, samo se trudim pratiti svoj instinkt i smisao za estetiku.

Kada bi morali opisati Vaš jedinstven aquascaping stil, kako biste ga opisali?

Mislim da se moj stil može opisati kao kontinuirana potraga za jednostavnošću:  nije slučajnost što se u mojim tankovima nalazi samo par elemenata i najčešće 2 ili 3 biljne vrste.

Odakle dolazi inspiracija za Vaše aquascape-ove i što to najčešće pokušavate rekreirati?

Smatram se sretnikom jer živim u blizini veličanstvenog planinskog lanca. U mojim aquascape-ima pokušavam rekreirati atmosferu i osjećaje „mojih“ planina.

AKVARIJ

Pasquale Buonpane East and West aquascape

Pasquale Buonpane – Oriente e Occidente (East and West)

Recite nam nešto o Vašem nagrađenom „East and west“ aquascape-u. Kako ste došli na ideju za ovaj layout? Da li Vas je inspirirao stvarni krajolik ili je inspiracija došla iz Vaše mašte?

„East and west“ je bio moj prvi pravi Iwagumi tank. Originalna ideja za taj tank potekla je s mjesta koje često posjećujem gdje stabla pokraj plaže, ispod težine snijega, nikad ne izrastu u visoka stabla već  rastući formiraju zaobljene grmove. U tom sam tanku pokušao imitirati te grmove koristeći Fissidens fontanus.

Koju vrstu kamenja ste koristili i koji se dio dizajniranja pokazao kao najteži?

Uvijek sam osobno skupljao kamenja u prirodi: mislim da je to jedini način da dobijete baš ono što tražite za određeni aquascape.
Najteži dio bio je održati razliku u visini između prednje i stražnje strane tanka: prvih par tjedana sam jako morao paziti kako bi spriječio urušavanje supstrata za vrijeme izmjene vode u akvariju.

Biljke korištene za ovaj layout su spororastuće biljke. Kako ste uspjeli kontrolirati alge?

Najbolji način da izbjegnete rast algi je da gnojite uzimajući u obzir količinu biljne mase. U ovom tanku sam dodavao tablete za gnojenje samo u područjima prekrivenim H. callitrichoides. Fissidens je jako spororastuća mahovina, stoga je mala količina gnojiva koja izlazi iz supstrata u vodeni stup bila dovoljna za njegov dobar rast.

Pasquale Buonpane East and West aquascape

Pasquale Buonpane – Oriente e Occidente (East and West)

Možete li opisati Vaše rutine gnojenja i održavanja za ovaj akvarij? Koliko često radite izmjenu vode i u kojoj količini.

Upravo sam Vam opisao gnojenje, a vodu sam mijenjao 40-50% svaki tjedan.

Hemianthus callitrichoides tepih izgleda prekrasno. Koliko Vam je trebalo da ga uzgojite i što je tajna uspješnog biljnog tepiha bez algi?

Kao što sam rekao, kako bi se riješili algi vrlo je važno uravnoteženo gnojiti. Također čim je moguće, imam običaj dodati popriličan broj Crossocheilus siamensis-a (Sijamci). H. callitrichoides je definitivno moja najdraža biljka za prednji plan, u ovom tanku joj je trebalo barem 2-3 mjeseca da se formira u gusti kompaktni tepih. Jedna od tajni savršenog tepiha je redovito podrezivanje. Najčešće se trudim ne premašiti debljinu od 2 cm tepiha.

 

DIMENZIJE AKVARIJA:160 x 52 x 60 cm
ZAPREMNINA AKVARIJA:400L
RASVJETA:4x58w T8 (6500°K)
FILTRACIJA:Vanjski filter
SUPSTRAT:Akadama supstrat, pijesak
GNOJENJE:Tropica kapsule
DODAVANJE CO2:oko 20mg/l
BILJKE:Hemianthus callitrichoides, Fissidens fontanus
RIBE I BESKRALJEŠNJACI:Paracheirodon innesi, Crossocheilus siamensis,
Otocinclus sp., Caridina japonica, Neocaridina
“Red Cherry”

 

OPĆENITO

U čemu najviše uživate kod dizajniranja i kreiranja akvarija u ovom hobiju?

Zaista mi se sviđa kreativan dio: aquascaping je prekrasan način da izrazite ljubav i divljenje prema prirodi i svim živim bićima u njoj.

Vi ste trenutno ponosni vlasnik više tankova. Nakon što kreirate aquascape, u kojem ga trenutku odlučite rasformirati i zašto?

Svaki layout generalno ne traje duže od godine ili dvije: prije ili kasnije počnem razmišljati o novim idejama pa počnem raditi na njima kako bi ih ostvario. Također moram nadodati, kako bi sudjelovali u natjecanjima, često je nužno imati nove radove svake godine.

Koja je tajna postanka uspješnim aquascaperom?

Puno strasti, malo sreće, i hrabrost da pratite svoj instinkt pokušavajući ne imitirati „poznate“ tankove.

Gdje vidite aquascaping hobi za deset godina?

Mislim da će biti sve teže ostati originalan i biti sposoban kreirati nešto „nikad viđeno“.

Imate li neki savjet koji bi uputili akvaristi koji formira svoj prvi biljni akvarij?

Budi strpljiv, prati svoj instinkt i dobro promatraj prirodu.

Pasquale Buonpane East and West aquascape

Fotografija s proglašenja IAPCL natjecanja (The International Aquatic Plants Layout Contest)

Aquariss
  Thumbnail

  Previous Post
  Intervju: Pasquale...

  Thumbnail

  Next Post
  Riba mjeseca...