Online svijet akvaristike

Osnove akvaristike – Cikliranje akvarija

Prvi dan cikliranja napravite test vode te zapišite vrijednosti osnovnih parametara vode (pH, dh, kh, NO2 i NO3). Kako bi se korisne bakterije naselile u filteru, moramo ih nahraniti amonijačnim spojevima. Njih ćemo najlakše proizvesti namjernim izazivanjem truljenja u akvariju, tj. ubacit ćemo par listića hrane za ribice i pustiti da istrune.

Razvoj bakterija bit će brži ako u akvarij ubacite gotovu kulturu bakterija iz male bočice koja vam je dostupna u trgovinama za kućne ljubimce. Filter i grijač su uključeni, rasvjeta je podešena da se svaki dan pali i gasi u jednako vrijeme simulirajući tako pravilne izmjene dana i noći. Sve je spremno za cikliranje.

Cikliranje akvarija

Chan Shih Hsien – Magic Forest

Sljedećih dva tjedna ne dirajte akvarij niti ubacujte išta u vodu. Tijekom tog vremenskog perioda akvarij prolazi različite faze svog sazrijevanja. Pritom ćete primjetiti česte promjene i izmjene prozirnosti/mutnosti vode te moguću pojavu končastih algi. No, nek vas to ne uznemirava, potpuno je normalno tijekom cikliranja. Nakon dva tjedna ponovo izmjerite osnovne parametre vode i usporedite ih s početnima. Akvarij je spreman za unos riba ako mjerenjem ustanovite da su nitriti i nitrati (NO2 i NO3) jednaki ili malo veći od nule, pH isti ili malo niži, a tvrdoća (gh) jednaka kao prvi dan.

Ukoliko nakon dva tjedna vrijednosti dušičnih spojeva nisu pale blizu nule, cikliranje produžite za još pet dana. Naravno, bez ikakve intervencije u vidu ubacivanja bilo kakve kemije u vodu. Nakon pet dana ponovite testiranje vode i postupite u skladu s vrijednostima izmjerenih parametara.