Online svijet akvaristike

Prehrana riba – mikrocrvi

Živa hrana za riblju mlađ i odrasle ribe s bržim metabolizmom (do 4-5 cm veličine)

Prehrana riba - živa hrana - mikrocrvi

Što su mikrocrvi?

“Mikrocrvi” zapravo nisu crvi nego nematode vrste Panagrellus redivivus. Žive 20-25 dana, a jedinka se razmnožava već nakon trećeg dana starosti noseći na svijet četrdesetak živih potomaka nalik roditeljima. Te su, dakle, nematode samo nalik crvićima, duljine 1-3mm, koje u prirodi žive uz jezera i vrlo čiste potoke/pritoke, i hrane se ugljikohidratima i mastima koje se tamo talože (većinom biljnim otpadom koji je sastavni dio sedimenta jezera i pritoka).

Ne žive pod vodom ali žive u velikoj vlazi; pod vodom na temperaturi oko 5°C mogu preživjeti i 3 dana ali se tada ne množe jer im se metabolizam na hladnoći jako uspori, a i nalaze se pod vodom što im smeta. Na sobnoj temperaturi metabolizam im funkcionira normalno pa će se utopiti u roku od jednog dana ako su pod vodom: da, nažalost ne mogu preživjeti u akvariju.

Mogu li oni biti prijenosnici kakvih bolesti?

Ove nematode ne prenose bolesti, koliko je poznato. Pretpostavlja se da nisu zgodan domadar parazitima zbog načina života, a i same njihove velike osjetljivosti na promjene parametara. Od svih živih hrana, najproblematičniji su (živi) tubifexi koji prenose spore Myxobolusa cerebralisa. Zabilježeno je da su od cerebralisa oboljele i ribe koje su bile hranjene sušenim tubifexima stoga nije na odmet raspitati se o kvaliteti hrane i proizvođaču.

Koja je nutritivna vrijednost mikrocrva?

Vrijednost mikrocrva ovisi o mediju (hrani) u kojoj se nalaze: sadržaj minerala, vitamina, proteina, masti i vode o tome jako ovisi. Što je kvalitetniji i raznovrsniji medij, to su i sami mikrocrvi kvalitetniji.
Neke srednje vrijednosti su sljedeće: 40% vode, 30% proteina, 10% masti, a ostalih 20% otpada na minerale i vitamine.

Postoji više načina pripremanja hrane za mikrocrve i uređenja same kutije u kojoj se nalaze. Neki koriste pivo, drugi pivski kvasac, neki ih drže samo u žitnim pahuljicama. Mogućnosti su neograničene.

Napomena: Ne preporučam hraniti odrasle ribe više od 4 puta tjedno mikrocrvima jer bi za njih mogli biti previše kalorični. Ovo je odlična hrana za kondicioniranje riba za mrijest (ikrašica) a i oporavak živorotki od okota: moji endleri ne jedu svoje bebe da bi vratili izgubljenu snagu pa ne moram gnjaviti ribe s odvajanjem i nepotrebnim kotilicama.

Vjerovali ili ne: i kozice jedu mikrocrve!

Zašto krpa?

Držanje bez krpe dovodi do neugodnih situacija unutar Vaše obitelji. Šalu na stranu, nije ugodno naći mikrocrviće oko kutije, pogotovo ako ste gadljivi a svojim ribicama želite najbolje.

Neki umjesto krpe direktno na medij/hranu polože papirnate ubruse i onda ih umoče u akvarij (papirnati ubrusi sadrže nepoželjne kemikalije a i mogu se raspasti u vodi!)
Umakanjem papirnatih ubrusa u akvarij se također unosi i medij u akvarij.

Ovdje ću izložiti metodu držanja mikrocrva “preko krpe” kojom sam najzadovoljnija iz više razloga:

 1. Krpa mikrocrvima daje vrlo veliku površinu za nastanjivanje; druge metode rapolažu samo sa stranicama kutije s kojih skupljaju mikrocrve, što znači da treba čekati da se oni na te stranice i popnu. Popnu se oni itekako na stranice kutije, ali uglavnom kad to ne želite, pa ih nalazite na poklopcu i oko kutije (ako ne koristite krpu s vodom uokolo kao barijerom).
 2. S krpe je vrlo lako pokupiti mikrocrviće običnom žlicom u 2 poteza i nahraniti njima ribe
 3.  Na taj način ne gurate ribama prste u hranu i ne zagađujete mikrocrve
 4. Ne zagađujete kvalitetu vode u akvariju ubacivanje i mikrocrva i medija/hrane u kojoj se nalaze; što je velik problem s drugim metodama u kojima npr, morate pokupiti i njih i dio medija, zatim razmutiti to u čaši vode, čekati da se sve slegne (20 min uzalud potrošenog vremena) i onda pipetom loviti mikrocrve i manevrirati između mrvica (također gubljenje vremena). Većina mikrocrva se tako zapravo samo baci.

Bitan je prirodni grubi materijal (grubo pleteni) pa je stoga kuhinjska krpa od 10 kn najbolje rješenje (a i najjeftinije).

Kako držati mikrocrve?

Ono što treba nekome tko nabavlja mikrocrve jest sljedeće:

 1. čista kutija s poklopcem (npr. za sladoled ili spremanje hrane)
 2. čista kuhinjska krpa: krpa mora biti čista od deterdženata i omekšivača (najsigurnije ju je namočiti 5 minuta u razvodnjenom alkoholnom octu i dobro isprati u pipovači)
 3. hrana za mikrocrve: ovisi o svakome ponaosob. Osobno koristim integralno pšenično brašno, kukuruzno brašno i ostatke domaćeg kruha od različitih sjemenki (lan, sezam, proso, suncokret, ječam, zob). NE preporučam koristiti mješavine brašna za kolače i kruh koji sadrže aditive.
 4. prstohvat kvasca ili germe

Koliko često treba pripremati kutije za mikrocrve?

Najbolje je na kutiji napisati datum pokretanja. Nova bi se kutija trebala pripremati svaka 3-4 tjedna ili ukoliko voda oko krpe nije više mliječno(prozirno)bijela nego je postala u potpunosti prozirna: što znači da mikrocrvi više nemaju što jesti (istrošio se medij), a istovremeno su sada u najvećem broju pa je to idealno vrijeme za pokretanje nove kulture i/ili kutije. Također nije dobro da su više od mjesec dana u vlastitim fekalijama jer bi mikrocrvi mogli uginuti, tj. kultura se uništiti.

Postupak pripremanja kutije za nabavljenu kulturu mikrocrva (5 min):

 1. napisati datum na kutiji
 2. izrezati čistu krpu tako da je njena površina tri puta veća od dna kutije te rastegnuti krpu po (čistom) stolu
 3. u sredini krpe, u četvrtastom obliku koji odgovara dnu kutije, naslagati hranu/medij za mikrocrve: brašno, sjemenke, ostatke suhog kruha, te to posipati prstohvatom kvasca ili razdrobiti malo germe među prstima.
 4. složiti krpu tako da se preklope njene stranice preko hrane, tj. oblikovati tanki paketić debljine prsta (po dimenzijama dna kutije)
 5. preokrenuti (pažljivo!) “paketić” tako da je tanja i uredna strana krpe gore i položiti u dno kutije
 6. preko paketića zaliti kulturu mikrocrva (mikrocrve s akvarijskom vodom u kojoj ste ih dobili) te dodati još vode iz vlastitog akvarija po potrebi: sve mora biti jako mokro tako da je krpa okružena s nekoliko milimetara vode a i da je sama jako vlažna tako da se mikrocrvi na nju mogu verati.
 7. držati u kutiji na sobnoj temperaturi (15-24C), na mračnom mjestu 10 dana, s poluotvorenim poklopcem tako da se kutija može zračiti (ili izbušiti rupe na poklopcu).
 8. Nakon 10 dana možete početi sa svakodnevnim hranjenjem mlađi i/ili odraslih riba.
Prehrana riba - živa hrana - mikrocrvi

Kvaščeve gljivice

Miris svježeg kvasca (tj. tijesta za kruh prije pečenja) uvijek je prisutan no osjeti se samo kada se kutija otvori. U tom periodu od prvih 10 dana dobro je svaki dan provjeriti ima li sluzavog sloja na krpi (njega se lako ukloni s krpe žlicom). To su samo kvaščeve gljivice. Nisu štetne, mikrocrvima ne smetaju osim ako sloj nije predebeo (mogli bi se ugušiti). One su i sastavni dio kupovne hrane za ribe tako da nikakav strah nije potreban.

Nakon tjedan dana, ako se i pojave, nestanu (takoreći i kutija s mikrocrvima se stabilizira). Njihova pojava ovisi i o oku tkanja same krpe: ukoliko su oka prevelika (ili krpa ima rupe) čak bi i malo medija moglo izlaziti van. Treba provjeriti i treba li možda dodati koju žlicu akvarijske vode (da krpa nije suha). Tijekom tih 10 dana vidi se iz dana u dan da mikrocrva ima na krpi sve više – jasno se vide kako migolje na površini krpe pod svjetlom.

 

Uzmite žlicu s malo vode iz akvarija, prolijte to po krpi, pokupite mikrocrve s tom vodom i ukapajte ih u akvarij ribicama u slast. Uskoro će vam ribe početi euforično ulaziti u žlicu!