Online svijet akvaristike

Razmnožavanje akvarijskog bilja

Razmnožavanje akvarijskog bilja je dobar način da uvećamo broj biljaka te zamijenimo starije ili strunule biljke novima. Mnoge vrste biljaka razmnožavaju se same ako su im uvjeti u akvariju povoljni, no nekim biljkama potrebna je naša pomoć.

Postoje dva glavna tipa razmnožavanja biljaka:

  • seksualno
  • aseksualno (vegetativno)

Spolno razmnožavanje

Kod seksualnog razmnožavanja potreban je kontakt između muške i ženske spolne stanice kako bi biljka proizvela sporu ili sjeme iz kojeg će izrasti nova biljka. Nova biljka nasljeđuju karakteristike oba “roditelja” pa se ova vrsta razmnožavanja najčešće koristi kako bi se određene karakteristike unaprijedile tj. poboljšale ili da bi nastala nova vrsta.

Razmnožavanje sjemenom

Za razmnožavanje sjemenom potrebno je imati dvije ili više biljaka koje će procvjetati iznad površine vode. Ako su im povoljni uvjeti, biljke će pustiti stabljiku prema površini pa im treba omogućiti ventiliran i prozračan prostor iznad vode tj. ispod rasvjetnih tijela.

Većina biljaka koje su sposobne za ovakvo razmnožavanje to će i učiniti, no za neke vrste potrebno je sniziti razinu vode u akvariju.
Kada biljke proizvedu cvjetove iznad vode, treba ih oprašiti. U prirodi to rade insekti, no u kontroliranim “kućnim” uvjetima to moramo napraviti mi. Uz pomoć kista, štapića za uši ili prsta, ovisno o veličini cvjetova, pelud se prenese s cvijeta jedne biljke na cvijet druge biljke. Ponekad je cvijet moguće oprašiti s peludom drugog cvijeta jedne te iste biljke, no sjeme tada rezultira istim genetičkim kodom te biljke.

Ako uskoro nastane sjeme, znači da je oprašivanje bilo uspješno. Sjeme vrlo brzo počne klijati stoga ga treba što prije zasaditi!
Mnoge biljke bolje uspijevaju ako se posade na način da sjeme položimo na vlažnu zemlju (a ne direktno pod vodu). Kako biljke kreću nicati i rasti, tako se postupno dodaje voda da listovi biljaka ostanu uronjeni. Kad narastu nekih desetak centimetara i imaju bar 4-5 listova, biljke su spremne za preseljenje u akvarij.

Nespolno razmnožavanje

Većina akvarijskog bilja razmnožava se na aseksualan način pa od matične biljke dobijemo genetički jednak potomak ili biljku “kćer”. Ta metoda je brža i jednostavnije te je zbog toga i rasprostranjenija u komercijalnom smislu te općenito u hobiju.

Aseksualno možemo razmnožavati biljke na prirodan i umjetan način.

Prirodan način aseksualnog razmnožavanja bilja

Vriježama (trkači, runners)

Baza roditelja baci maleni izdanak horizontalno uz podlogu te on nastavlja rasti puštajući korijenje. Taj izdanak je s matičnom biljkom povezan tankom sponom tj. vriježom. Kad se usidri u podlogu, novi izdanak je sposoban opstati bez matične biljke pa ga možemo odvojiti te zasebno posaditi na željeno mjesto. Svaki novi izdanak sposoban je proizvesti nove mlade izdanke te se na taj način biljka jednostavno i efikasno razmnožava.
Primjer ove vrste razmnožavanja: Sagittaria subulata

Mladicama (Offsets)

Ovaj način je vrlo sličan vriježama, samo što novi izdanak ne luta po šljunku već nastaje bliže matičnoj biljci, pa se odmah uz nju i ukorijeni. Mlada biljka nastavlja se zasebno razvijati te uskoro iz nje naraste nova mladica. Na taj način formira se nakupina mladica pa je najčešće teško raspoznati koliko zapravo novih biljaka imamo. One se mogu odvojiti te zasaditi na drugo mjesto u akvariju gdje će nastaviti rasti i bacati nove mladice.
Primjer ove vrste razmnožavanja: Echinodorus ozelot

Slučajnim izdancima (Adventitious plantlets/shoots)

Kod ove vrste razmnožavanja, nova biljka može niknuti nasumično iz bilo kojeg dijela matične biljke (npr. na donjem dijelu lista Microsoruma). Kad nikne i dovoljno naraste, spona između nje i matične biljke odumre te se nova biljka oslobodi. Ona tada pluta dok se negdje ne smjesti i ukorijeni.
Kad se na novoj biljci formira par listova te korijenski sustav od 3-4 cm, možemo je i sami odstraniti od matične biljke. No prije nego odstranimo novu biljku, valjalo bi je pustiti da uz matičnu biljku raste dokle god može.
Primjer ove vrste razmnožavanja: Microsorum pteropus

Umjetan način aseksualnog razmnožavanja bilja

Rezanjem biljke

Ovo je najjednostavniji način razmnožavanja bilja te se ujedno koristi kako bi postigli gustoću kod grmastih biljaka. Bočni izdanak ili gornji dio biljke odreže se pri visini od 10-ak centimetara i ponovno zasadi u supstrat (potrebno je odstraniti listove s dijela koji se sadi).
Novoposađeni gornji dio nastavit će rasti, a donji dio stabljike će na mjestu rezanja potjerati  par novih izdanaka. S vremenom ćemo dobiti lijepi gusti grm i u relativno kratkom periodu razmnožili dostatnu količinu bilja za daljnju sadnju.
Primjer ove vrste razmnožavanja: Rotala rotundifolia

Dijeljenjem rizoma

Rizom je modificirani dio stabljike koja sliči na debeo korijen. Nalazi se pri bazi stabljike, a služi za pohranu hranjivih tvari te za proizvodnju novih izdanaka. Biljke koje imaju rizom efikasno se mogu razmnožiti tako da rizom razrežemo na dva ili više dijelova. Potrebno je obratiti pažnju da na svim dijelovima imamo bar po jedan dobar izdanak. Rizomi se onda na klasičan način vežu za panj, granu ili kamen te iz njih nastavi rasti nova akvarijska biljka.
Primjer ove vrste razmnožavanja: Anubias barteri nana