Online svijet akvaristike

Riba mjeseca Hemigrammus rhodostomus

Hemigrammus rhodostomus ili Crvenonosa tetra potječe iz Južne Amerike, točnije iz donjeg toka rijeke Amazone (Venezuela i Brazil). Otkrio ju je njemac Albert Ramsperger nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Prekrasna je riba izduženog srebrnog tijela, repa s crno-bijelom “šahovnicom”  te crveno obojene glave/nosa po čemu je i dobila ime.

Parametri vode

Osjetljiva je po pitanju kvalitete vode, ne podnosi najbolje dodatak soli i ostalih kemijskih aditiva, a velika ph variranja za nju mogu biti pogubna. Preferira vodu koja je u njenom prirodnom okruženju tamnija zbog raspadanja organskog materijala te samim time i kisela. Takav efekt u akvariju postiže se dodavanjem treseta u filter te postavljenjem panjeva i granja u akvarij. Također preferira mekšu vodu, temperaturu u rasponu od 23-29°C te tamniju podlogu i slabije osvijetljen akvarij.

Kad je pod stresom, bolesna ili kad kvaliteta vode nije na razini, crvena boja na glavi će izblijediti u bljedunjavo rozu. Time nam signalizira da nešto nije u redu. Zato se često koristi kao indikator kakvoće vode u akvariju.

Ponašanje

Ova tetra je miroljubiva aktivna riba koja se odlično uklapa u mješoviti akvarij s drugim miroljubivim ribama. Potrebno ju je držati u jatu od minimalno 5-6 komada, što više to bolje. U protivnom će se povući u jedan kutak akvarija te pokazivati znakove stresa.  Aktivan je plivač te iako voli zabiljene akvarije, također zahtjeva otvoreni prostor za plivanje što ćemo postići ako je držimo u dužim akvarijima.
Hemigrammus rhodostomus

Prehrana

Crvenonosa tetra je svejed te iako miroljubiva riba, poprilično je proždrljiva. Samim prilaskom osobe akvariju, jato će uzbuđeno plivati uz prednje staklo s jednog kraja akvarija prema drugom. Time pokazuje koliko se veseli hrani koju očekuje. Prima sve vrste žive, zaleđene i suhe hrane. S obzirom da ima manja usta, treba paziti na veličinu granulacije hrane kojom je hranite. Hranite je kvalitetno i raznovrsno i ona će vam svojim veselim ponašanjem pokazati svoju zahvalnost.

Razmnožavanje

Ove tetre su ikrašice te ih je teže razmnožavati u akvariju nego većinu ostalih riba. Ako želite uzgojiti veći broj mladih, potrebno je pripremiti i zaciklirati zaseban tank zapremnine od tridesetak litara. Voda treba biti mekana(1-5 gH) i kisela (5.5-6.5pH) s temperaturom od 26.6 – 28.8°C. Preporuča se korištenje RO vode i postavljanje treseta u filter kako bi zakiselili i omekšali vodu i time parametre vode približili stvarnim uvjetima u kojima se ova riba mrijesti.

Svjetlo treba prigušiti, a na dno akvarija postaviti mahovinu ili neku vrstu mreže koja je dovoljnog promjera rupica da jaja mogu pasti kroz njih, a opet dovoljno uskih rupica tako da odrasli ne mogu doprijeti do jaja.

Dok se mrijesni tank ciklira, ribe se u svom prvobitnom tanku pojačano hrane u sklopu priprema za mrijest. Više parova se stavlja zajedno te nakon prilagodbe riba, mrijest bi se trebao i dogoditi. Mali broj jaja je položen i mlade ribice bi se trebale izleći u roku od 36 sati. Odrasli će pojesti jaja ako im se pruži prilika stoga ih se treba ukloniti čim su jaja primjećena.

Mladi će proplivati za 3-4 dana te ih prvih par dana treba hraniti infuzorijom i artemijom jer su jako maleni za ostalu hranu. Jaja i mlade ribice su osjetljive na svjetlost u ranim fazama života pa akvarij treba držati u mraku, ako je moguće.

Sličnosti s drugim ribama

Zbog sličnog izgleda, ova tetra često se prodaje pod imenom Hemigrammus bleheri i Petitella georgiae, a vizualno se razlikuju po obliku pruga “šahovnice”, veličini površine koju prekriva crvena boja te prisutnosti i jakosti crne boje na analnoj peraji.

Thumbnail

Previous Post
Intervju: Pasquale...

Thumbnail

Next Post
Riba mjeseca...