Online svijet akvaristike

Riba mjeseca Labidochromis caeruleus

Labidochromis caeruleus ili Electric Yellow Lab potječe iz Istočne Afrike, točnije iz Nkata zaljeva smještenog na zapadnom dijelu jezera Malawi.
Spada u grupu M’buna ciklida koji su specifični po tome što obitavaju u kamenitom staništu, po čemu je i sam naziv grupe dobio ime.

To je maleni ciklid prekrasnog žarko-žutog tijela, umjerene veličine i relativno miroljubivog temperamenta što ga čini jednim od najpopularnijih Afričkih ciklida u hobiju.

Parametri vode

Labidochromis caeruleus je otporan ciklid. Preferira srednje tvrdu i lužnatu vodu s dostatnom količinom kisika. Podnosi i tvrđu vodu, pa ga možete držati i s ciklidima tvrđih voda jer će se prilagoditi. Kako bi postigli lužnatost vode, za podlogu koristite koraljni pijesak. (Pripazite da ne stavljate drvo u akvarij jer drvo snižava pH vode!)

Yellow Lab ciklid preferira dobru filtraciju, a češće izmjene vode su nužne kako bi zadržao svoju prekrasnu boju.
Preporuča se držanje unutar slijedećih parametara: 7,0 – 8,5 pH, 10 – 30 gH te 22 – 28°C.
Labidochromis caeruleus

foto: Vonfy

Ponašanje, društvenost

Labidochromis caeruleus je jedan od najmanje agresivnih M’buna ciklida. Njegova blaga narav odstupa od te grupe jer gotovo svi M’buna ciklidi pokazuju znakove teritorijalnosti i agresivnosti. Unatoč njegovom relativno miroljubivom temperamentu, ova riba je i dalje ciklid stoga za njega vrijede sljedeća pravila:

 • Ne preporučuje se držanje u mješovitom akvariju s neciklidnim vrstama jer će terorizirati manje ribe i grickati njihove peraje.
 • Možete ga držati kao zasebnu vrstu ili kombinirati s drugim blago i srednje agresivnim afričkim ciklidima (te pokojim čistačem).
 • Zbog teritorijalnosti za vrijeme mrijesta, idealan omjer spolova iznosi 1 mužjak naspram 3 – 4 ženke.
 • Naraste do 10-ak centimetara pa manja skupina od 5-6 odraslih riba zahtjeva akvarij zapremnine od stotinjak litara.

Primjer Malawi M’buna zajednice:

labidochromis caeruleus

foto: Vonfy

Uređenje akvarija

Ovaj ciklid ima sramežljivu osobnost pa preferira akvarij s kamenim pukotinama, prolazima i formacijama kamenih pećina koje su idealne za skrivanje i zaklon. Pozadinska tapeta također dobro dođe jer pruža veću sigurnost, a što se riba sigurnije osjeća, prije će izaći iz skrovišta i zaplivati na otvorenom dijelu akvarija.

Ne jede akvarijsko bilje pa je držanje otpornijih biljnih vrsta moguće, a pridonijet će kvaliteti vode. Podloga bi trebala biti sitne granulacije, od finog pijeska ili sitnog šljunka.

Prehrana

U prirodi najčešće jede puževe, insekte i beskralješnjake no Labidochromis caeruleus je svejed. Prihvatit će svu ponuđenu mesnu i biljnu hranu, od tabletica i listića, do žive i zamrznute hrane. Od povrća prihvaća grašak, salatu i špinat koji su bogati beta karotenom što mu pomaže održati prekrasnu žarko-žutu boju.

Razlika spolova

Labidochromis caeruleus ciklide malo je teže razlikovati po spolu. Kod odraslih primjeraka; mužjaci su nešto veći, imaju izraženiju crnu liniju na trbušnoj, podrepnoj i leđnoj peraji te za vrijeme mrijesta imaju intenzivniju žutu boju.

Dominantni mužjak je najintenzivnije obojan, a nedominantni mužjaci mogu biti jednako obojani kao i ženke. Zato ovaj način raspoznavanja nije potpuno pouzdan pa je najbolje promatrati ribu te iz ponašanja zaključiti spol.

Razmnožavanje

Ovi ciklidi su ustonoše. Formiraju matrijarhalnu obitelj u kojoj se samo ženka brine za podmladak. Kako bi inducirali mrijest, ph parametri trebaju biti od 8,2 – 8,5 s temperaturom između 25 i 27°C.

Udvaranje započinje mužjakovim pokazivanjem intenzivno žute boje kojom se šepuri kako bi privukao ženke. Kada ženka pristane, ona mu prilazi te polaže jaja na supstrat ili kamen, nakon čega ih usisa u svoja usta.

Zatim prilazi mužjaku u T-formaciji, zamijenivši njegove točke na analnoj peraji za jaja koja misli da su joj promakla ranije kod usisavanja. Taj položaj omogućava mužjaku da ispusti sjeme direktno u njena usta gdje dolazi do oplodnje.

Ženka čuva jaja u ustima dok se ne izlegu mlade ribice. Broj mladih varira od 10 – 30, ovisno o veličini i starosti majke. Nakon izlijeganja mladih, ona ih nastavlja nositi u ustima naredna 3 do 4 tjedna. Za to vrijeme ona neće jesti i time gubi snagu koja joj je potrebna za obranu i brigu za mlade. Zato se preporuča preseliti ženku u zaseban tank.

Kod seljenja u zaseban tank, imajte na umu sljedeće:
Parametri vode trebaju biti približno isti u oba akvarija.
Kod hvatanja majke mrežicom može se dogoditi da pod stresom otvori usta i ispusti mlade koji će odmah postati obrok drugim ribama, stoga pripazite da to učinite što nježnije i stress free.
Ako je ženka predugo odvojena od matičnog akvarija, može izgubiti svoj status u grupi pa je nemojte odvajati odmah nakon mrijesta već pričekajte neko vrijeme.

Nakon što prođe period inkubacije u ustima i majka osjeti da su mladi spremni, ona ih pušta iz usta. Mladi su za vrijeme inkubacije već proplivali te ih se može hraniti artemijom, nauplijima i suhom hranom u prahu. Majka nastavlja paziti na mlade još tjedan dana nakon puštanja ribica „u svijet“.

Aquariss
  Thumbnail

  Previous Post
  Intervju: Pasquale...

  Thumbnail

  Next Post
  Riba mjeseca...