Online svijet akvaristike

Riba mjeseca Trigonostigma espei

Trigonostigma espei ili Rasbora espei potječe s jugoistoka Azije, točnije iz Tajlanda i Kambodže. Njen rod je dobio naziv iz grčkog trigonon (trokut ili sjekira) i stigma (znak ili žig).

Cleithracara maronii

foto: aquariss.net

To su prekrasne male miroljubive ribe, duguljastog bakreno-narančastog tijela s crnom mrljom u obliku klina. Peraje su im prozirne, a na leđnoj peraji i repu im se nazire žuto obojeni trokut. U prirodi najčešće obitavaju u sporim potocima i jezercima koji su nastanjeni i okruženi gustom vegetacijom.

Parametri vode

Ovo su otporne ribice koje se lako prilagođavaju različitim parametrima vode, ako parametri nisu ekstremni. S obzirom odakle potječu odgovarat će im voda koja je tamnija zbog raspadanja organskog materijala u njoj. Usred raspadanja organskog materijala, otpušta se tanin koji boji vodu u žuto-smeđu nijansu te ju čini lagano kiselom.

Takav efekt u akvariju postiže se dodavanjem treseta u filter te postavljenjem panjeva i granja u akvarij. Ukoliko redovito radite izmjene vode, negativan učinak uslijed zasićivanje vode tresetom će izostati. Također preferiraju mekšu vodu, slaba strujanja/protok (jer potječu iz sporih voda tekućica) i temperature koje podnosi većina tropskih riba.

Preporuča se držanje unutar sljedećih parametara:

 • 5,5 – 7,5 pH
 • 3 – 15 dH
 • 23 – 28°C

Ponašanje, društvenost

Ovi ciprinidi vrlo su miroljubive ribice. Pogodne su za mješoviti akvarij s drugim miroljubivim ribama poput živorotki, tetri, somova, botija i miroljubivih patuljastih ciklida. Pri odabiru sustanara uzmite u obzir njihovu veličinu jer ove rasbore pokazuju svoju plahost u društvu riba mnogo većih od njih samih.

To su društvene jatne ribe pa ih je potrebno držati u grupi ne manjoj od 6 komada. Dakako, u većem jatu osjećat će se sigurnije, a jato će izgledati ljepše i efektnije.

Uređenje akvarija

Rasbore vole plivati u jatu te im je potrebno minimalno 40cm dužine akvarija za ugodno druženje i plivanje s jednog kraja na drugi. Preferiraju gusto zabiljen akvarij, tamni sitni šljunak te blagu rasvjetu. Odlučite li se za jaču rasvjetu, mjestimično im prigušite svjetlo s plutajućim biljem.

S obzirom da govorimo o ribama „tamnih voda“, panjevi i granje su definitivno dobrodošli (tamna voda -> otpuštanje tanina -> kiselija voda).  No odlučite li se za isključivo biljno-kamenitu postavu, ručno dodavanje treseta u vodu bilo bi jako poželjno.

Malo upozorenje:
Kod držanja ovih riba preporuča se akvarij s poklopcem iz razloga što rasbore vole iskakati. U bijegu od napadača, od uzbuđenja pri hranjenju… ili ako se riba jednostavno prepadne. Ako želite zadržati sve ribe na broju, ne ostavljajte otvoren akvarij!

Prehrana

Ove ribe su svejedi. U prirodi se hrane crvima, malim kukcima, račićima i ostalim sitnim organizmima no u akvariju će prihvatiti većinu ponuđene hrane poput pahuljica, listića ili granula. Povremeno ih nagradite sa smrznutom/živom hranom poput vodenbuha (Daphnia), artemije ili crvića koji su za njih prava poslastica. Blanširana salata, špinat i slično povrće nadopunit će njihovu prehranu te ih u kombinaciji s ostalim dovesti u top formu.

Razlika spolova

Spolno zrele ženke su nešto veće i zaobljenije od mužjaka. Mužjaci su izduženiji te jače obojani. Razlikovanje po debljini tijela nije potpuno pouzdano jer biste od pothranjene ženke mogli pomisliti da je mužjak, a od debelog mužjaka – da je ženka.

Razmnožavanje

Trigonostigme espei spadaju u ciprinide koji polažu jaja no ne brinu za svoje potomstvo. Teško ih je ali ipak moguće razmnožiti.

Priprema za mrijest:

Ribe se kondicioniraju zajedno u svom inicijalnom akvariju dok se istovremeno ciklira i priprema par zasebnih mrijesnih akvarija. Kondicioniranje traje 2 tjedna tijekom kojih ribe hranimo živom hranom (više puta na dan) kako bi ih doveli u top formu za mrijest.

Za to vrijeme cikliramo mrijesne akvarije u kojima smo na dno postavili dva reda pikula ili neku vrstu mreže te nešto širokolisnog bilja poput Microsoruma, Kripti i Anubiasa. Pikule i mreža služe da propuste jaja koja padnu s listova na dno, a zadrže roditelje kako ih ne bi pojeli.

Za filtraciju u mrijesnim akvarijima postavlja se zračni filter, a parametri vode trebaju se kretati unutar sljedećih okvira:  5,0 – 6,0 pH,  1 – 5 gH, 27 – 28°C. Kada kod ženki primijetimo jaja, a mužjaci pokazuju najintenzivniju boju – ribe su spremne za mrijest.

Prije prebacivanja mrijesnih parova u zasebne mrijesne akvarije, u zajedničkom akvariju je potrebno zamijeniti 50% vode s nešto hladnijom vodom. Par sati kasnije po mogućnosti uvečer, mrijesni parovi se odvajaju te uvode u mrijesne akvarije (jedan ili dva para po akvariju).

Sami mrijest:

Događa se u jutarnjim satima kada ćete primijetiti njihovo udvaranje. Parovi ponekad satima ponavljaju samo kretnju polaganja i oplođivanja jaja, no naposljetku ih ipak polože i oplode. (Ženka za polaganje jaja najčešće izabere donju stranu lista pa ih je zanimljivo gledati kako se mrijeste „naglavačke“).

Ona polaže seriju jaja koju mužjak potom oplođuje nakon čega opet slijedi nova serija jaja i tako ukrug. Ako odmah ujutro ne primijetite oplođena jaja, ostavite ribe još par dana u mrijesnom akvariju. Ako se ni za par dana ne pojave oplođena jaja, vratite ribe u inicijalni tank i izaberite neki drugi par.

Napomena:
Ribe se za vrijeme mrijesta ne hrane.

Nakon mrijesta:

Roditelje je potrebno vratiti u njihov glavni tank, u protivnom će pojesti jaja koja niste uspjeli zaštititi. Mlađ će se izleći u roku 48 sati (vrijeme najviše ovisi o temperaturi mrijesnog akvarija), a proplivat će u roku tjedan dana. U početku ih je potrebno hraniti naupliji artemijom i infusorijem te mikrocrvima, a kasnije kako budu rasli postepeno im uvoditi listiće i ostalu komercijalnu hranu.

Sličnosti s drugim ribama

Trigonostigma espei nalikuje na još dvije vrste rasbora: Trigonostigma heteromorpha i Trigonostigma hengeli. Vizualno su vrlo slične pa ih zbog toga često miješaju.

Trigonostigma heteromorpha je najveća i najzaobljenija od tri vrste, nijansa tijela joj je roza (a ne narančasta) te ima crniji i veći znak koji više nalikuje na trokut nego na klin.

Trigonostigma hengeli je najmanja, ima prozirno-sivo tijelo, te jarko narančastu boju koja se nalazi duž lijevog i gornjeg dijela crnog klina.

 

trigonostigma heteromorpha
Trigonostigma heteromorpha

 

trigonostigma espei
Trigonostigma espei

 

trigonostigma hengeli
Trigonostigma hengeli

Aquariss
  Thumbnail

  Previous Post
  Intervju: Pasquale...

  Thumbnail

  Next Post
  Riba mjeseca...