Online svijet akvaristike

Riba mjeseca Zebrasoma flavescens

Zebrasoma flavescens ili Žuti tang morska je riba iz porodice Acanthuridae. Vrlo je popularna i komercijalno rasprostranjena riba u hobiju zbog svoje prekrasne intenzivno-žute boje i jedinstvenog oblika tijela.

Prirodno stanište

Zebrasoma flavescens dolazi nam iz tihog oceana. Staništem obuhvaća područje od Havajskog otočja, Indonezije preko Filipina do Tajvana, no njen najveći svjetski izvoznik su Havaji koji su, primjerice, 2006. godine izvezli oko 400 000 divljih primjeraka ove ribe. U prirodi najčešće obitava u lagunama i plitkim grebenima (unutar 25 metara dubine) nastanjujući područja prekrivena gustom populacijom koralja.
Cleithracara maronii

Fizičke karakteristike

 • Ima žuto ovalno tijelo u obliku diska s velikom leđnom i analnom perajom. Kada se peraje potpuno rašire, ukupna visina ribe postane otprilike ista kao i njena duljina.
 • Oblik usta je izdužen poput male „njuškice“ koju koristi kako bi pasla morske alge.
 • Ima bijelu oštricu koja joj služi za obranu ili pokazivanje dominacije pred suparnikom.

Oštrica (tang = nož na malajskom) je izraslina iz kralježnice te se nalazi s obje strane, na bazi repne peraje. Riba ju izvijanjem repa malo izbaci te njome prilikom udara u napadu siječe kožu protivnika. Oštrica je prisutna kod svih riba iz grupe riba kirurga (Surgeon fish) koje mogu pripadati i drugim porodicama riba (Paracanthurus hepatus, Acanthurus leucosternon, Naso lituratus i dr.)

Upozorenje:
U kontaktu s ovom ribom budite vrlo oprezni kako se ne bi ozlijedili. Posjekotina može uzrokovati oticanje, a postoji i velik rizik od infekcije kože.

zebrasoma flavescens

Slika prikazuje pojedinačno izdvojene karakteristike koje su opisane u prethodnom odlomku
Autor fotografije: Brada

Također treba istaknuti da žuti tangovi sporo rastu te ovisno o uvjetima mogu dugo živjeti. U početku života poprilično brzo rastu, no nakon prvih par godina života njihova brzina rasta drastično se uspori. Najstariji primjerak uhvaćen na području Havaja imao je zapanjujućih 41 godinu života no u zatočeništvu je njihov vijek ipak znatno kraći pa u idealnim uvjetima žive 10+ godina. U prirodi narastu i do 20 cm, no u akvariju rijetko premaše veličinu od 15 cm.

Parametri  vode

Žuti tang je relativno otporan i jednostavan za držanje pa je samim time i idealan za početnike. Unatoč tome, treba zadovoljiti neke uvjete kako bi plivao zdravo i sretno u vašem akvariju. Svi tangovi trebaju kvalitetnu vodu, dobar protok i vodu bogatu kisikom. Kvalitetna voda prvenstveno dolazi dobrom filtracijom, a ovo ostalo ćete postići tako da ugradite dodatne stream pumpe.

One će pojačati protok (barem u jednom dijelu akvarija) te ujedno obogatiti vodu kisikom, usmjerite li neku od njih da mreška samu površinu vode. Izmjene vode ne trebaju biti prečeste, 10-20% vode tjedno bit će sasvim dovoljno.

Preporuča se držanje unutar sljedećih parametara:

 • što niža količina nitrata i amonijaka (poželjno 0 (nula) ppm)
 • temp: 22-28°C
 • pH 8,1 – 8,4
 • kH 8 – 12
 • Ca  400 – 460 ppm
 • sg 1,022 – 1,028

Uređenje akvarija

Žuti tang je vrlo okretna i brza riba stoga zahtijeva mnogo otvorenog prostora za plivanje. Osim što je aktivan plivač, voli se zavlačiti i istraživati pa joj omogućite postav s mnogo živog kamena. Kada se osjeća preplašeno ili ugroženo, rupe i prolazi u živom kamenju poslužit će joj također i za skrivanje.
Upozorenje:  S obzirom da je brzi plivač, dobro zalijepite koralje kako ih riba u naletu ne bi odvojila od kamena.

U prirodi živi pod relativno jakim sunčevim svjetlom pa joj takvi uvjeti u akvariju ne smetaju. Dobro će se snaći u jako i srednje osvijetljenim akvarijima no ipak bi bilo bi dobro da joj omogućite i poneki sjenoviti dio. S obzirom na veličinu i karakter ove ribe, minimalna zapremnina iznosi 200L.

Poželjna je naravno što veća litraža te akvarij izduženog oblika jer su ove ribe vrlo aktivne pa većinu dana provode hraneći se ili plivajući u krug svojim dobro razvijenim rutama. Nemojte pedantno čistiti akvarij od algi jer se Žuti tangovi hrane njima. 🙂

Ponašanje, društvenost

Ova riba je prikladna za mješoviti akvarij. Možete ju držati u akvariju samo s ribama ili u kombinaciji s koraljima, beskralješnjacima te drugim miroljubivim ribama. U svom prirodnom okruženju naviknuta je na koralje i beskralješnjake stoga se ne trebate bojati da će im nauditi. Što se kompatibilnosti s drugim ribama tiče, dobro se će se slagati s gotovo svim ribama u akvariju osim s ribama svog (Zebrasoma) roda.

Iz tog razloga preporuča se držanje samo jednog Tanga u akvariju. Ako se ipak odlučite za više njih, dodajte ih u isto vrijeme po mogućnosti dok su još mladi jer ćete time smanjiti mogućnost međusobne netrpeljivosti i teritorijalnosti.

U slučaju da naknadno dodajete još koji primjerak, promijenite razmještaj živog kamenja kako bi se nanovo uspostavili teritoriji i time reducirala borba oko istih. Veličina akvarija također igra ulogu. Što je akvarij veći, manje su šanse za teritorijalne razmirice.

Prehrana

Žuti tang je po prirodi biljojed pa većinu dana provodi pasući alge sa živog kamenja. Uz to mu ponudite suhu i zamrznutu biljnu hranu koja sadrži morsku travu i alge, te blanširano povrće poput brokule, salate i špinata koji su bitni za njegov imunološki sustav i sveukupno zdravlje organizma. Također će prihvatiti i hranu mesnog porijekla no ne zaboravite da je ipak vegetarijanac stoga mu ishranu bazirajte na hrani biljnog podrijetla. Hranite ga manjim obrocima tri puta dnevno.

Razlika spolova

Jako teško ih je vizualno razlikovati po spolu no nagađa se da su ženke nešto veće od mužjaka.

Razmnožavanje

Za sada još uvijek bezuspješno, barem u hobističkim kućnim akvarijima. Postoje nepotvrđene objave iz nekoliko javnih/gradskih akvarija kao i objava s Oceanskog instituta na Havajima koja govori o uspješnom mrijestu ovih riba u zatočeništvu. Institut je u proljeće 2011. dao izjavu kako ih je uspješno izmrijestio, točnije kako su se iz oplođenih jaja izlegle ličinke larvi no za sada još uvijek nije potvrđeno uspješno preživljavanje mlađi.

Glavni problem kod mrijesta ove vrste je dugotrajan razvoj mlađi iz faze larvi kao i problem s prehranom samih larvi. No veliki svjetski instituti ovakve tematike jako su zainteresirani za problem te ulažu dosta vremena i resursa kako bi otkrili i razvili plan (sustav) za mrijest ovih tangova u zatočeništvu.

Što se mrijesta u prirodi tiče, Žuti tangovi se najčešće mrijeste za vrijeme punog mjeseca u kasno proljeće i na ljeto. Mrijest se odvija u jatu na način da ženke jure prema površini izbacujući jaja koja mužjaci potom oplođuju.

Sličnost s drugim vrstama

Zebrasoma flavescens spada u Zebrasoma rod koji se sastoji od ukupno 7 vrsta. Vizualno ih nećemo zamijeniti jer se po boji znatno razlikuju, no oblici tijela, „njuškica“ i druge karakteristike ukazuju na njihovu rodbinsku povezanost.

Slike ostalih 6 vrsta Zebrasoma roda:

Zebrasoma desjardinii
(Desjardinii Tang)

Zebrasoma gemmatum
(Spotted Sailfin Tang)

Zebrasoma scopas
(Brown Sailfin Tang)

Zebrasoma rostratum
(Longnose surgeonfish)

Zebrasoma velifer
(Sailfin Tang)

Zebrasoma xanthurum
(Yellow Tail Tang)

Izvori gornjih 6 fotografija:
www.burdas-tierwelt.de
www.advancedaquarist.com

Aquariss
  Thumbnail

  Previous Post
  Intervju: Pasquale...

  Thumbnail

  Next Post
  Riba mjeseca...